Ciocolata neagră  prieten sau dușman?

Două lucruri sunt valabile pentru 99,9% din femei: 

  1. suntem iubitoare de ciocolată 

  2. avem nevoie să lucrăm mai mult la sănătatea noastră intestinală 

Oare de ce suntem fascinate de gust? 

Deoarece compoziția untului de cacao (o grăsime saturată), ne joacă feste. Ce e mai interesant este că fiecare simte gustul ciocolatei într-un mod diferit, iar modul în care experimentăm efectele sale benefice variază (în funcție de microbiota orală și intestinală proprie, adică în funcție de bacteriile din gură și intestin). 


Cacaoa genereză eliberare de dopamină și endorfine. Acestea sunt asociate cu o stare de euforie, fericire, dependență, ,,îndrăgostire”. Din această cauză, ciocolata are și efect afrodisiac.


Un plus pentru sănătatea mea? Da, ciocolata de calitate este un aliment cu beneficii notabile:

  • una dintre cele mai bune surse de crom și bogată în polifenoli cu efect antioxidant și antiinflamator

  • conține fibre cu efect prebiotic (deci, vor hrăni bacteriile intestinale), deci are un efect bun asupra intestinului nostru

  • efect vasodilatator, deci scade tensiunea arterială și previne boala cardiovasculară (prin eliberare de oxid nitric care dilată vasele de sânge)

  • reduce riscul de diabet zaharat tip 2 (scade semnificativ riscul de rezistență la insulină)


Ce ne indică studiile? De exemplu, un studiu randomizat controlat  realizat pe  60 de adulți cu diabet zaharat de tip 2 și HTA (hipertensiune arterială) care au consumat 25 g/zi (2-3 pătrățele de ciocolată), timp de 8 săptămâni a dus la:

  • scăderea glicemiei a jeun, 

  • scăderea hemoglobinei glicate 

  • scăderea proteinei C reactive (PCR), deci scăderea inflamației

Observație: Efectele ciocolatei se observă la doze mici (25-30 g/zi). Dacă se cresc dozele nu se obțin efecte mai puternice.

Ceee? Poftim?.... Ciocolata calitativă face asta? 

Bun, bun…dar cum alegem ciocolata? 

  1. Citim ingredientele: primele 3 ar trebui să fie: cacao, unt de cacao, masă de cacao. Bineînțeles, acestea nu se vor regăsi în ciocolata Dubai (față de râs), ci într-o ciocolată peste 70-80%.

  2. Verificăm conținutul de fibră. Ciocolata de calitate conține peste 7 g fibră/100g și are notată originea boabelor de cacao.

Ciocolata are un loc special în inima mea… Uneori o consum la cafea și mă bucur de fiecare dată când o folosesc într-un desert. 


Scrie-mi care este ciocolata ta preferată și  lasă-mi un mesaj dacă dorești unul dintre deserturile mele preferate care conține ciocolată neagră!

Ps: Sper că ai timp să asculți  acest episod special dedicat ciocolatei: https://podcasts.apple.com/ro/podcast/zoe-science-nutrition/id1611216298?i=1000670039995 

Next
Next

Hipotiroidism sau tiroidită autoimună? Aportul de seleniu și nucile de brazilia vor face diferența.